Pers

Prinsenpaar huldigt deSingel in

Cantemus Novum bij de inhuldiging van de nieuwbouw van deSingel te Antwerpen

Cantemus Novum wint de cultuurprijs

(klik op het artikel om het te vergroten)

Koor Cantemus Novum viert goud
Het jubilerende koor Cantemus NovumFoto: Jan Vorsselmans

Mooie overzichtsexpo in patio van administratief centrum

Koor Cantemus Novum viert goud

Het begon allemaal bescheiden met de opluistering van een kerstviering onder leiding van koster Juul Wouters.

Nu, vijftig jaar later is een sterke groep van 50 gedreven zangers actief. 1984 betekende een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van het koor. Meester Oscar Dyck, stichter van het Philharmonisch Koor van Antwerpen, nam de leiding over en wijzigde de naam in Cantemus Novum, wat wil zeggen: “Laat ons iets nieuws zingen”.

Dat deden de koorleden ter gelegenheid van concerten in binnen- en buitenland: Windsor, Tsjechië, Eifel, Lille, Echternach, Arnhem… Naar aanleiding van het 40- jarig bestaan reisde het koor naar Berlijn, waar het optrad in de prestigieuze Herbert Von Karajan zaal van de Berliner Philharmoniker. In 2010 werd de dirigeerstok overgenomen door Edwig Abrath, een muzikale duizendpoot. Hij is dirigent van de Fine Fleur, het koor van de Proms en bezieler van tal van andere projecten.

Cantemus Novum brengt koormuziek van alle genres, van klassiek tot modern. Tijdens de openingsreceptie brachten burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) en cultuurschepen Katrien Schryvers (CD&V) hulde aan de vereniging.

De tentoonstelling in het administratief centrum belicht nog tot 6 april de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen vijftig jaar. Hoogtepunten dit jaar zijn het jubileumconcert op 17 maart om 20u en zondag 18 maart om 16u in de Kapel met het uitvoeren van populaire werken uit het verleden en een volledig nieuw klassiek repertorium, begeleid door het orkest Dimlicht met de medewerking van harpiste Stien De Neef.

Op 6 mei zijn er in het kader van Dorp in de Kijker drie concerten, waarop Cantemus Novum in de tuin van Eric en An Overstreyns, Driesheide 90 optreedt om 14, 15 en 16u.

Zaterdag 29 september verleent Cantemus Novum zijn medewerking aan The Messiah van G.F.Händel in de Sint-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen naar aanleiding van 75 jaar Artiestenmis. Zondag 30 september ten slotte volgt nog een Artiestenmis in diezelfde kerk. Het jubileumjaar wordt zondag 14 oktober afgesloten met een koorfeest, wat neerkomt op een familiehappening met barbecue voor leden, kinderen, kleinkinderen en sympathisanten.