Opening deSingel 1 Oktober 2010

Opening nieuwbouw deSingel te Antwerpen

In Antwerpen is vrijdagavond 1 oktober 2010 het nieuwe gebouw van deSingel officieel geopend. Naast heel wat stedelijke en Vlaamse politici woonden ook prins Filip en prinses Mathilde de opening bij.

Het prinsenpaar bij de inhuldiging

Het nieuwe 12.000 vierkante meter grote gebouw is een ontwerp van architect Stéphane Beel. Het is een drieledige toren met middenin een publiek gedeelte in glas dat wordt geschraagd door een laagbouw, bestemd voor deSingel.

Champ d’Action en Serge Verstockt verzorgden de artistieke coördinatie van een uitvoering van het legendarische minimalstuk
‘In C’ van Terry Riley door dertien verschillende ensembles.

‘In C’ is één van de zeldzame hedendaagse muziekcomposities, die door grote heterogene groepen kunnen worden gespeeld , zonder dat aan artistieke kwaliteit wordt ingeboet. De directe beleving van het stuk is reusachtig en de ontlading aan het einde van het concert wordt zowel door de musici als door het publiek bijzonder intens beleefd.

De uitvoering is in handen van zowel professionele ensembles, die kind aan huis zijn in deSingel als studentengezelschappen: Bl!ndman, Hermes Ensemble, I Solisti del Vento, Spectra Ensemble e.a. De musicerende groepen worden verspreid over de verschillende zalen en ruimten, die het nieuwe gebouw van deSingel  rijk is. Het publiek kan dus gedurende een uur – de duurtijd van ‘In C’ – de ene na de andere ruimte exploreren en krijgt zo telkens  andere bezettingen te zien en horen, die tegelijk hetzelfde stuk uitvoeren. Een clicktrack geeft de maat aan door heel het gebouw.

Bezetting:

Champ d’Action:
I Solisti del Vento
Het Collectief
Blindman
Hermes Ensemble
Spectra Ensemble
Koor Cantemus Novum uit Halle-in-de-Kempen
Studenten Koninklijk Conservatorium Antwerpen: Muziek en Dans

Enkele sfeerbeelden van de repetitie op dinsdag 28/09/2010

Op het Podium van de Blauwe zaal

De sopranen

De Alten

De tenoren

De bassen

De Clicktrack

De finale - Sopranen en muzikanten

De finale - Alten

De finale - Tenoren

De finale - Basseb